Wijnroute Oost Gelre

Groenlo, Eibergen, Lichtenvoorde, Zieuwent, Lievelde, Eefsele, Harreveld, & Zwolle
59.54 Km 03:18 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Deze route gaat langs de oude vestingstad Groenlo en voert de grens over naar het Duitse plaatsje Zwillbrock. Door prachtig bosrijk gebied en het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap loopt de route via Lichtenvoorde weer terug.

Bij Groenlo is fel gestreden tijdens de 80-jarige oorlog. Het stadje werd in 1627 belegerd door de Spanjaarden. Voor de herovering van Groenlo legden de soldaten van het Staatse leger een ‘circumvallatielinie’ (of insluitingslinie) aan. De linie omsloot Groenlo volledig en was voor die tijd een technisch hoogstandje. 

De kanonnen stonden op zogenaamde ‘schansen’; opgeworpen aarden wallen van soms wel zes meter hoog. Na de belegering zijn de meeste schansen weer plat gegooid, om te voorkomen dat de vijand er gebruik van zou kunnen maken. 

Nabij het Duitse Zwillbrock vind je het natuurgebied Zwillbrocker Venn. Dit gebied is gesitueerd rondom een groot meer, waarin verschillende soorten vogels broeden, waaronder flamingo’s. Het is de noordelijkste broedvogelkolonie van flamingo’s in Europa. 

Start- en eindpunt TOP Erve Kots

Wijngaard Schepershof 

Wijngaard Schepershof is in mei 2006 aangelegd. Er zijn toen ruim 2.100 wijnstokken aangeplant, de rode Regent, de Witte Solaris en de Witte Johanniter. Bij deze delen ze kennis en ervaringen met elkaar om zo kwalitatief hoogwaardige wijnen te maken. Samen met professionele begeleiding van twee deskundige wijnexpert uit Duitsland en Zuid-Afrika bespreken ze de teeltverzorging en het juiste tijdstip om een bepaalde druifsoort te plukken en te persen. 

Erve Wisselink

Vervolgens kom je langs de prachtige wijngaard van wijndomein Erve Wisselink in Eibergen. Zij verbouwen sinds 2006 wijndruiven. Niet alleen is de wijngaard prachtig om te zien, ook de wijnproeverij is een aanrader. 

Wijndomein Besselinkschans 

In de eerste Nederlandse wijnstube is van alles te horen, te zien en te proeven. Wijndomein Besselinkschans ligt in het hart van de Achterhoek. Het is een mooie locatie voor een wijngaard-excursie, waar op ruim 4,5 hectare tien verschillende druivenrassen staan. Met dit grote oppervlakt hoort deze wijngaard tot een van de grootsten van Nederland. 

Hof van Deterding

De naam van de wijngaard Hof van Deterding is ontleend aan een havezate uit 1410. Dit was een houten gebouwtje dat vlakbij de wijngaard stond en Hoff te Deterding heette. Op een kleine hectare staan 1.500 druivenstokken. Ook hebben de wijnen oud Nederlandse namen, waarvan Ermegard 2011 is uitgeroepen tot de beste wijn van de Achterhoek in 2013. De wijngaard is niet opengesteld voor publiek. 
 

Startpunten

TOP Haak en Hoek
Holterhoekseweg 6
Groenlo
TOP Marveld
Elshofweg 6
Groenlo
TOP Erve Kots
Eimersweg 4
Lievelde

Deel deze route