Wijnroute Winterswijk

Winterswijk

Aalten

Download GPX-bestand
56.46 Km 03:08 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

De route voert door de kleinschalige bosrijke omgeving rondom Winterswijk en haar vele buurtschappen. Onderweg passeer je de Winterswijkse Steengroeve en je fietst langs Bredevoort.

De uit 1749 daterende waterkorenmolen Berenschot bevindt zich in het natuurgebied De Bekendelle. Een klein, maar weelderig loofbos, dat wordt doorsneden door de Slingebeek. Aan de oevers van deze beek broedt de zeldzame ijsvogel.

De omgeving van Winterswijk straalt vooral rust uit. Opvallend zijn de typische scholtenboerderijen: statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Scholtenboeren hadden vroeger de zorg voor het landschap. Het afwisselende coulisselandschap rond Winterswijk is mede aan hen te danken.
Ook op andere plekken is te zien waarom juist deze streek tot Waardevol Cultuurlandschap is benoemd. In de Winterswijkse steengroeven komen de oudste aardlagen van ons land aan de oppervlakte. En ten westen van Winterswijk ligt een van de laatste hoogveengebieden van Nederland, het Korenburgerveen.

Start- en eindpunt De Wieskamp

Wijngoed De Hennepe 

Wijngaard de Hennepe is een van de verenigde Achterhoekse wijngaarden. Op deze eeuwenoude esgronden wordt al meer dan tien jaar moderne druiventeelt toegepast. Druiven worden hier geteeld op een zo natuurlijk mogelijke wijze, een voorbeeld hiervan is het gebruik van ondergroei met gras, klaver en bloemen. 

Wijngaard Hesselink

Tussen de palm- en olijfbomen met prachtig uitzicht bevindt zich Wijngaard Hesselink. Het ligt in het idyllische cultuurlandschap aan de weg van Winterswijk naar Vreden. Met keuze uit ongeveer vijftien verschillende wijnen is Hesselink winnaar van diverse medailles.

Wijngaard De Reeborghesch 

Op het hoogste puntje van de gemeente Winterswijk ligt wijngaard De Reeborghesch. De gaard ontleent zijn naam aan de reeën, die woonden in het bosje (borgh) op het erf en snoepten van onze eerste druivenranken (op de Esch). De ideale voedingsbodem in het typisch Achterhoeks coulisselandschap zorgt voor heerlijke wijnen.
 

Lees meer
Natuur
Culinair
Wijnroute
Gemarkeerd

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13
30
27
24
23
47
47
45
44
40
40
41
17
12
13
06
14
15
09
10
16
16
22
50
29

Deel deze route