75 jaar vrijheid in de Achterhoek

Het is 75 jaar geleden dat Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie lag tijdens de WOII in Nederland. In de Achterhoek vieren we ’75 jaar vrijheid’ grensoverschrijdend. Met een programma vol exposities, lezingen, shows, luchtlandingen, herdenkingen, bevrijdingsfestivals en andere evenementen staan we stil bij de oorlog en vieren we dat we samen 75 jaar in vrijheid leven. 

Activiteiten in de Achterhoek

In de Achterhoek worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd omtrent dit kroonjaar; van reizende exposities, para droppingen, festivals, belevingsroutes en lokale initiatieven.  Activiteiten worden aangekondigd op de websites van gemeenten of organisatoren.

Evenementen

Kijk voor verhalen, activiteiten en interessante in heel Gelderland op www.Gelderlandherdenkt.nl. Hier kunt u ook uw eigen evenement aanmelden. 
 

Bevrijdingsroutes

De Tweede Wereldoorlog heeft in de Achterhoek onuitwisbare sporen nagelaten. Elk spoor heeft zijn eigen verhaal. Soms groot en soms klein. De hoofdrollen zijn voor de slachtoffers en de helden van toen. U leert de mensen en hun verhalen kennen in 12 indrukwekkende routes. Opdat we niet vergeten.. En opdat we blijven leren van het verleden.

Omroep Gelderland treedt in het spoor van de bevrijders

Van 30 maart tot en met 17 april trekt Omroep Gelderland rond met hun karavaan met historische voertuigen. Elke dag bezoeken ze een plaats die 75 jaar geleden op die dag werd bevrijd. Op gelderland.75jaarvrijheid.nl kun je ze volgen. In elke uitzending is ruim aandacht voor de plaatselijke initiatieven waarmee 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Wil jij erbij zijn? Kijk dan op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de karavaan door jouw woonplaats trekt.