Boerenherbergen

Groenlo

Zieuwent

Lievelde

Vragender

Heelweg

46.98 Km 02:37 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

In deze omgeving vind je veel oude herbergen met een rijk - en soms zelfs roemrucht - verleden. Ze boden onderdak aan vele reizigers, en ook nu kun je er als fietser vaak terechtvoor een hapje of drankje. Verder geniet je tijdens deze fietstocht vooral van mooie natuur. Vergeet ook niet om uitgebreid rond te kijken in vestingstad Groenlo. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2 De Vennebulten

In de voorlaatste ijstijd ontstonden hier stuifduinen. Deze duinen werden lange tijd begraasd door schapen. Maar toen de schaapherder overleed, maakte de heide al snel plaats voor bos. Er is nu een stichting opgericht die zich inzet voor herstel van de heide.

3 De Radstake

Op zeer oude landkaarten wordt de Radstake al vermeld. De Radstake had meerdere functies: herberg, uitspanning, café en gerechtsgebouw. Rovers werden hier berecht en als straf bovenop een wiel of rad gelegd. Tegenwoordig is het een van de grootste uitgaansgelegenheden in de Achterhoek.

4 Erve Kots

Deze boerderij is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners, de familie Kots. Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Nu is er onder andere een openluchtmuseum en een pannenkoekboerderij gevestigd.

5 Kaasboerderij Weenink

Hier kun je terecht voor een uitgebreid assortiment eigengemaakte kaas en zuivel.

6 Het Huys van Frederik Hendrik

Dit voormalige postkantoor in vestingstad Groenlo is gebouwd in neogotische stijl. Nu is er een restaurant gevestigd. Bij het VVV Inspiratiecentrum kun je meer informatie krijgen over het oude vestingstadje, dat in 1627 werd belegerd door de Spanjaarden.

Lees meer

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9

TOP Erve Kots

Eimersweg 4

TOP De Radstake

Twente-Route 8

TOP Marveld

Elshofweg 6

Theetuin Aan de Bosrand

Nijhofsweg 8a
41
40
40
36
65
43
39
66
34
29
30
18
31
26
28
27
98
99
41
39
51
01
33
33
80
38
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route