Boerenherbergen

Groenlo, Zieuwent, Lievelde, Vragender, & Heelweg
46.98 Km 02:37 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

In deze omgeving vind je veel oude herbergen met een rijk - en soms zelfs roemrucht - verleden. Ze boden onderdak aan vele reizigers, en ook nu kun je er als fietser vaak terechtvoor een hapje of drankje. Verder geniet je tijdens deze fietstocht vooral van mooie natuur. Vergeet ook niet om uitgebreid rond te kijken in vestingstad Groenlo. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2 De Vennebulten

In de voorlaatste ijstijd ontstonden hier stuifduinen. Deze duinen werden lange tijd begraasd door schapen. Maar toen de schaapherder overleed, maakte de heide al snel plaats voor bos. Er is nu een stichting opgericht die zich inzet voor herstel van de heide.

3 De Radstake

Op zeer oude landkaarten wordt de Radstake al vermeld. De Radstake had meerdere functies: herberg, uitspanning, café en gerechtsgebouw. Rovers werden hier berecht en als straf bovenop een wiel of rad gelegd. Tegenwoordig is het een van de grootste uitgaansgelegenheden in de Achterhoek.

4 Erve Kots

Deze boerderij is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners, de familie Kots. Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Nu is er onder andere een openluchtmuseum en een pannenkoekboerderij gevestigd.

5 Kaasboerderij Weenink

Hier kun je terecht voor een uitgebreid assortiment eigengemaakte kaas en zuivel.

6 Het Huys van Frederik Hendrik

Dit voormalige postkantoor in vestingstad Groenlo is gebouwd in neogotische stijl. Nu is er een restaurant gevestigd. Bij het VVV Inspiratiecentrum kun je meer informatie krijgen over het oude vestingstadje, dat in 1627 werd belegerd door de Spanjaarden.

Startpunten

TOP Beneman
Winterswijkseweg 9
Vragender
TOP Erve Kots
Eimersweg 4
Lievelde
TOP De Radstake
Twente-Route 8
Heelweg
TOP Marveld
Elshofweg 6
Groenlo
Theetuin Aan de Bosrand
Nijhofsweg 8a
Aalten

Deel deze route