Eibergse Coulisseroute

Groenlo, Rekken, Beltrum, & Eibergen
40.14 Km 02:14 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

De Ramsbeek

Vanaf Rekken is een bypass gerealiseerd door een oude tak van de Berkel te verbinden met de Ramsbeek. Deze is nu voorzien van vistrappen en extra meanders en sluit ter hoogte van de Mallumsche Molen weer aan op de Berkel. Daarmee kan vis drie stuwen passeren. 

De Piepermolen

De Piepermolen staat in Rekken aan de doorgaande weg. Het is een Beltmolen van het Bovenkruiertype en gebouwd in 1796. Hij heeft vele eigenaren gehad. De laatste was Pieper, waaraan de molen zijn naam dankt, Zijn vader kwam uit Pruisen en werkte als werknemer, maar kocht in 1907 de molen. De molen is nu in handen van de Stichting Eibergse Molens en geopend op zaterdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Tegenover de Piepermolen treft u café Kerkemeijer uit 1890 aan. Hierbij is een oud winkeltje uit 1910 gevestigd. Vroeger een grutterswinkel, nu weer in oude stijl ingericht. 

Erve Gelink

De boerderij, die sinds eeuwen bekend staat als ‘Erve ­Gelink’ is gelegen te midden van andere boerderijen in Rekken. Tijdens renovaties is er naar gestreefd de originele bouw zoveel mogelijk intact te laten. Ook de kleuren van de plafonds, gedragen door zware eiken balken, zijn authentiek Hier is ook, sinds 1997, de smederij van Tim Vos gevestigd. Een vakman, die uitzonderlijk kunst- en siersmeedwerken maakt en die het bekijken waard zijn. 

Zwillbrocker Venn

Het 250 inwoners tellende Duitse dorpje Zwillbrock ligt tegen de grens met Nederland. Er zijn twee redenen voor een bezoek aan Zwillbrock: het oude barokkerkje en natuurgebied het Zwillbrocker Venn. Voor een ommetje veen is een zes kilometer lange wandelroute uitgezet. 
In het Zwillbrocker Venn wonen flamingo’s. Jaren geleden zijn hier zo’n veertig van deze sierlijke vogels neergestreken. Van maart tot en met juni zijn ze te zien. Sindsdien is het Zwillbrock het meest noordelijk gelegen broedgebied van flamingo’s in Europa. 

De Leemputten

Waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond natuurgebied De Leemputten. Een gedeelte van het terrein is toegankelijk per waterfiets, een milieuvriendelijke manier om dit gebied te verkennen. In de overige 22 hectare is een natuurpad uitgezet. Ook is er een terras, waar u even kunt bijkomen van uw fietstocht. 

Groenlo

In de 80-jarige oorlog werd bij de slag om Grol in 1627 gevochten om het stadje Grol, de allersterkste vesting in de Nederlanden. Grol (Groenlo), toen al 21 jaar in het bezit van de Spaanse troepen, werd door de stedendwinger Prins Frederik Hendrik veroverd in dertig dagen. Het oude vestingstadje is nog voorzien van bastions en een omwalling naar het oud-Nederlandse stelsel. De gracht met het ravelijn is nog intact. 

Beltrum

In Beltrum is het Mariaplein heringericht. De moeite waard om hier even tot rust te komen bij Café Dute of Café Spilman. Bewonder de oude stoommachine, de Witte Olifant, een eeuwenoude wilde Kastanjeboom, ‘Keer Omme’ een kunstwerk van Jan van IJzendoorn uit 2003 en de prachtige RK Kerk. 

Kerkepaden van Beltrum

In Beltrum was behoefte aan veilige en mooie recreatiepaden. Waar moesten de paden komen en stond iedereen er achter? In 2004 was het plaatje compleet en er werd een oproep gedaan voor vrijwilligers. Meer dan 30 vrijwilligers meldden zich om te helpen met de aanleg en het herstel van de paden. In 2009 werden de laatste paden afgerond, de kerkepaden van Beltrum. Er zijn kikkerpoelen aangelegd, knotwilgen geplant en een deel van de paden loopt door natuurgebieden en over de grond van agrariërs. 

Startpunten

TOP Marveld
Elshofweg 6
Groenlo
TOP Mallumse Molen
Mallumse Molenweg 114
Eibergen
TOP Hof van Eckberge
Lintveldseweg 1a
Eibergen

Deel deze route