Over de Grens - Restaurant van Hal

Terborg

Anholt

Voorst

Megchelen

Download GPX-bestand
51.13 Km 02:50 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Vanaf Restaurant van Hal ga je linksaf de Grensweg op naar knooppunt 88. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Tijdens de route kom je langs:

Duitse grens

Nu kan de  grens met Duitsland gemakkelijk worden overgestoken, maar vroeger ging dat niet maar zo, de douane controleerde streng. Je kon veel geld verdienen met het smokkelen van spullen van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor ontstonden tal van smokkelpaadjes. Helaas is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van het smokkelverleden.

Megchelen

Megchelen ligt in het zuidelijkste puntje van de Gemeente Oude IJsselstreek. Het dorp telt 1000 inwoners en is aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. Al in de Romeinse tijd was dit gebied bewoond, zo blijkt uit de archeologische vondsten. Megchelen heeft drie rijksmonumenten: Huis Landfort, de resten van het voormalige slot Zwanenburg en de Nederlands Hervormde Kapel.

De Moezeköttel 

De Moezeköttel is een gerestaureerde noodwoning uit de WO II. De woning is sober ingericht, zodat je een goed beeld krijgt van hoe men daar in vroegere tijden leefde.

Huis Wisch

Huis Wisch ligt aan de rand van Terborg. Het kasteel bestaat uit een L - vormig complex met middeleeuwse hoekgebouwen en woongebouwen uit de 16e tot 18e eeuw. Het kasteel en park zijn particulier bezit en niet toegankelijk. Rond het jaar 1200 werd door de heren van Wisch op de plaats van het huidige huis Wisch een tweede ‘Borch’ gesticht. Hierdoor ontstond de nederzetting Toe Borch, oftewel Terborg, wat ter burcht of bij het kasteel betekent.

Idink- en Nibbelinkbos

Idinkbos en Nibbelinkbos. De namen van deze twee bosgebieden komen al in Middeleeuwse oorkonden voor. Het gebied kent een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen, zoals houtwallen en een kikkerpoel. De totale oppervlakte is 110 ha. Het bos is grotendeels aangeplant. De dennen waren nodig als stutpalen in de mijnbouw en loofbomen dienden als hout voor de meubelindustrie. In de omgeving van beide bosgebieden staan twee boerderijen met de namen Idink en Groot Nibbelink. Een deel van de boerderij Idink stamt uit de 18e eeuw en vanaf die tijd werd de boerderij steeds vernieuwd en uitgebreid. Al in de 16e eeuw was er sprake van Nibbelink. Daarna kwam er een deling van het goed in Groot en Klein Nibbelink. De huidige boerderij is na een brand in 1723 geheel herbouwd.

Lees meer
Cultuur
Natuur
Gemarkeerd

Restaurant Van Hal

Grensweg 13

TOP Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12

TOP DRU Industriepark

Hutteweg 24

TOP Van Hal

Grensweg 13

TOP Stroombroek

Landweerswal 2
88
45
45
65
44
43
69
68
06
62
67
02
83
78
47
49
50
50
72
51
98
55
54
87
64
92
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route