Winterswijkse Molenroute

43.14 Km 02:24 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Een bijzonder verhaal bij elke molen. Tijdens deze fietstocht ontdek je alle verhalen van de vijf verschillende molens op de route.

Startpunt Camping Vreehorst

Ga linksaf de Vreehorstweg op. Bij de Veldhorstweg sla je linksaf en volg je de bordjes naar knooppunt 30.

Berenschot’s Watermolen

De Berenschot’s Watermolen ligt midden tussen de bossen in de Achterhoek. Op deze plek bevindt zich een heerlijk terras aan het water tegenover de watermolen. Geniet van het prachtige natuurgebied de Bekendelle en het draaiende waterrad met haar molenkolk.

Meenkmolen

De fietsroute leidt je langs nog een eeuwenoude molen die in 1851 is gebouwd door de Winterswijkse molenbouwer Maas. De Meenkmolen is een achtkante beltmolen, geheel met schaliën gedekt. De functie van de molen is het malen van graan. Een rondleiding door deze molen is mogelijk wanneer de molen draait.

Sevink Mölle

Vervolgens ga je langs de korenmolen Sevink Mölle, een avonturenpark bestaande uit een camping, pannenkoekenmolen, restaurant en bungalow park. De blikvanger van het bedrijf is de monumentale molen die is gebouwd in 1866. De molen heeft veel steun van verschillende monumentenzorg, hierdoor kan deze molen tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. 

Molen Bataaf

De volgende bezienswaardigheid op de route is De Molen Bataaf, een korenmolen die in 1801 aan de Bataafseweg in Winterswijk werd gebouwd. Deze molen was tot 1958 in werking voor het malen van graan. Hierna werden de wieken verwijderd en de molen gebruikt als opslagplaats.

Venemansmolen

Als laatste is de Venemansmolen te zien, genoemd naar de familie Venemans die vijf generaties lang de molen heeft onderhouden. De uitgebreide expositie vertelt je in woord en beeld over de geschiedenis van de molen.
 

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

Camping Vreehorst

Vreehorstweg 43

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13
30
30
27
24
23
18
13
06
05
02
03
07
08
09
15
14
20
21
19
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route