Winterswijkse Molenroute

43.14 Km 02:24 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Winterswijkse Molenroute
In de omgeving van Winterswijk staan verschillende molens. Deze fietsroute leidt je langs de mooiste exemplaren. Ontdek het verhaal en de historie achter elke molen. Maar niet alleen molens vormen hoogtepunten in het landschap, tijdens je fietstocht geniet je ook van de afwisseling van natuurreservaten, buurtschappen en scholtengoederen die zo kenmerkend is voor deze omgeving.

Op pad vanaf Camping Sevink Molen
Ga bij de hoofdingang rechtsaf op het fietspad, richting knooppunt 08.

Op pad vanaf Camping Vreehorst
Ga linksaf de Vreehorstweg op. Bij de Veldhorstweg sla je linksaf en volg je de bordjes naar knooppunt 30.

Onderweg zie je...

Watermolen Den Helder
Deze dubbele-onderslagmolen, die ook wel Plekenpolsemolen wordt genoemd, is een voormalige koren- en oliewatermolen. Het rijksmonument staat aan de Boven-Slinge, vlak bij buurtschap het Woold. De oudste vermelding van deze molen stamt uit het jaar 1303.

Venemansmolen
Deze molen is genoemd naar de familie Venemans, die vijf generaties lang de molen heeft onderhouden. In het bezoekerscentrum is een uitgebreide expositie ingericht, die je in woord en beeld vertelt over de geschiedenis van de molen.

Berenschot’s Watermolen
In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. Terwijl je op het zonnige terras geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.

Meenkmolen
Deze molen is in 1851 gebouwd door de Winterswijkse molenbouwer Maas. Het is een achtkantige beltmolen, met als functie het malen van graan. Een rondleiding door deze molen is mogelijk wanneer de molen draait.

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

Camping Vreehorst

Vreehorstweg 43

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13
30
30
27
24
23
18
13
06
05
02
03
07
08
09
15
14
20
21
19
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route