Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
In de omgeving van Winterswijk vind je maar liefst 6 molens. Deze fietsroute leidt je langs al deze gerestaureerde rijksmonumenten. Ontdek het verhaal en de historie achter elke molen. Maar niet alleen molens vormen hoogtepunten in het landschap, tijdens je fietstocht geniet je ook van de afwisseling van natuurreservaten, buurtschappen en scholtengoederen die zo kenmerkend is voor deze omgeving.
Watermolen Den Helder
Deze dubbele-onderslagmolen, die ook wel Plekenpolsemolen wordt genoemd, is een voormalige koren- en oliewatermolen. Het rijksmonument staat aan de Boven-Slinge, vlak bij buurtschap het Woold. De oudste vermelding van deze molen stamt uit het jaar 1303.
Venemansmolen
Deze molen is genoemd naar de familie Venemans, die vanaf 1827 vijf generaties lang de molen heeft onderhouden. In het bezoekerscentrum is een uitgebreide expositie ingericht, die je in woord en beeld vertelt over de geschiedenis van de molen. Open: elke zaterdag van 10.30 tot 15.30 uur.
Berenschot’s Watermolen
In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. Terwijl je op het zonnige terras geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.
Meenkmolen
Deze molen is in 1851 gebouwd door de Winterswijkse molenbouwer Maas. Het is een achtkantige beltmolen, met als functie het malen van graan. Een rondleiding door deze molen is mogelijk wanneer de molen draait.
Open: elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.
Sevink Molen
De Sevink Mölle, een maalvaardige, rondstenen beltkorenmolen, werd in 1866 gebouwd in opdracht van vijf boeren. Naast de molen verrees het molenaarshuis. De molen werd na restauratie in 2001 weer in gebruik gesteld. De molen maalt nog altijd graan voor onder andere de Sevink pannenkoekenmix, die in de molenwinkel verkrijgbaar is. Open: elke zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Molen Bataaf
Korenmolen Bataaf is in 1801 opgericht door de Hervormde Kerk, om met de opbrengst ervan de predikanten te kunnen betalen. In de jaren '60 werden de wieken en het gaande werk van de molen verwijderd. De molen is in 2010 na restauratie weer in gebruik genomen. In de molenbelt is een expositieruimte ingericht. Open: elke dinsdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, én op de laatste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur.