Stedelijk Museum Zutphen | Musea Zutphen

's-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen | Tel: +31 575 516878 | Toon op kaart

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek 'Het Verhaal van Zutphen', een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

De collectie

Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crime scene getoond wordt. Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd - die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde –  en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog. De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.  Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.

Tentoonstellingen

Naast de vaste collectie, besteedt het Stedelijk Museum Zutphen aandacht aan historische en actuele onderwerpen, oude meesters en (lokaal) talent in prikkelende wisseltentoonstellingen. Voor het actuele tentoonstellingsaanbod, zie www.museazutphen.nl

Bij de wisseltentoonstellingen hoort een activiteitenaanbod, bestaande uit workshops, lezingen en rondleidingen.

Musea Zutphen bieden meer

Het Stedelijk Museum Zutphen is samen met Museum Henriette Polak gevestigd in het 17e eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Dit prachtige stadspaleis is een attractie op zich. De entree alleen al is het bezoeken waard: de Schelpenpoort uit 1697, bekleed met gesmolten glas, gesinterd steen en exotische schelpen. Via de Schelpenpoort kom je in de museumtuin. Aan de rechterkant vind je de entree van de Musea Zutphen, links het museumcafé.

De Musea Zutphen bieden graag extra service aan bezoekers. Zo zijn er gratis audiotours beschikbaar en is er gratis wifi in het museum. Voor kinderen zijn gratis speurtochten beschikbaar die hen op speelse wijze meer leren over beide musea en de kerncollecties.
In de museumwinkel kun je heerlijk shoppen en in het museumcafé, of in de zomer op het terras in de tuin, kun je genieten van een echt goede kop koffie of een heerlijke lunch.

Musea Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen is onderdeel van de Musea Zutphen | Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak. Geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit komen hier op verrassende wijze samen.

Bekijk ook de pagina van Museum Henriette Polak, hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst van Nederland.

Website E-mail Telefoon