Beek

, 7037 Beek Gem Montferland | Toon op kaart

Aan de voet van de Peeskesbult ligt het pittoreske dorpje Beek (Montferland). In Beek in het Bergherbos bevindt zich bergmeer en uitspanning ’t Peeske. Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen, maar bij de uitspanning is het nog steeds echt genieten. In het bos direct achter het meertje kunnen kinderen klauteren, bouwen en sluipen in de natuurspeelplaats OERRR van Natuurmonumenten. Het biedt kinderen en ouders inspiratie om verbonden te raken met de natuur.

Wandelen vanuit Beek / 't Peeske 

Ook starten er bij de parkeerplaats verschillende wandelroutes van Natuurmonumenten, zoals o.a. de Korterbosroute en thema wandelroutes van het Achterhoeks wandelnetwerk, zoals o.a. de Beekermark Route of de Keulse slagen Route. De echte avonturier en cultuurliefhebber vindt verder het bos in aan de Duitse grens een verborgen schat; de Duitse loopgraven uit WOI op Nederlands grondgebied. Uniek voor Nederland ! Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog. Toch brachten de Duitsers in 1916 en 1917 op verschillende plaatsen langs de grens verdedigingswerken aan. Dat gebeurde in een gebied dat toen Duits grondgebied was, maar na de oorlog door grondruil op Nederlands grondgebied kwam te liggen. Vooral het stelsel van loopgraven uit die tijd is nog goed zichtbaar in het landschap. Een deel van de loopgraaf is gereconstrueerd en toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Ook is er een app waarmee gezinnen met kinderen heden en verleden rondom de loopgraven kunnen beleven. Vanaf parkeerplaats ‘Op de grens’ (voorheen parkeerplaats Starr tankstelle) kun je de app ‘Beleefpad Bergherbos’ starten.

Landgoed de Bijvanck

Aan de rand van Beek ligt het landgoed de Bijvanck, dit landgoed dateert uit de 14e eeuw. Het bestaat uit naald- en loofbos met daartussen enkele akkers en weilanden. Karakteristiek is een aantal kruislings op elkaar staande lanen met bijzondere bomen. Het gebied ligt veel lager dan het Bergherbos en, omdat het te nat was om te ontginnen, is het door de eeuwen heen in stand gebleven. Het landgoed staat vooral bekend om de oude verhalen, sagen en geheimzinnigheden. In het voorjaar kun je hier genieten van de vele bloeiende stinzenplanten, zoals Aronskelk en Bosanemonen en in het najaar van de verscheidenheid aan paddenstoelen.