Ontdek de prachtige natuur van de

Gemeente Berkelland

De gemeente Berkelland is ontstaan uit de voormalige gemeenten Ruurlo, Eibergen, Borculo en Neede. De gemeente bestaat uit ca. 45.000 inwoners. Elk van de dorpen, kernen en buurtschappen in de gemeente hebben een eigen karakter en historie.

De natuur in en rondom Berkelland is prachtig. Het is een mooie landelijke omgeving waar de rivieren de Berkel en de Slinge samen met vele beken doorheen stromen. Aan de rivier de Berkel vindt men nog op twee plaatsen watermolens terug: de watermolen in Borculo en de Mallumse molen in Eibergen. Beide watermolens zijn regelmatig in werking. Verder vindt men nog vier windmolens in Berkelland, in Ruurlo, Rekken, Neede en Geesteren. Voor fietsers en wandelaars is het een aantrekkelijk recreatiegebied vanwege het indrukwekkende coulisselandschap. Bossen worden afgewisseld met mooie vergezichten waar de prachtige boerderijen, landhuizen, havezathes en kastelen de blikvangers zijn. Ook voor winkelen is Berkelland zeer geliefd, voor alles kun je in de gemeente terecht. Bovendien is parkeren in heel Berkelland gratis! De sfeer in de verschillende centra is gezellig en er worden in de zomermaanden regelmatig evenementen georganiseerd Op de terrasjes is het goed toeven en er is een gevarieerd aanbod aan restaurants. Daarnaast zijn er vele overnachtingsmogelijkheden zoals campings, hotels en vakantiewoningen.

Borculo

Een dorp met stadsrechten en een wilde geschiedenis dat zichtbaar haar sporen heeft nagelaten. Borculo heeft de toerist veel te bieden. Zo zijn er diverse musea zoals het Brandweermuseum en het Kristalmuseum, is er een werkende watermolen te vinden en kunt u genieten van heerlijke gerechten bij één van de vele restaurants.

Eibergen

Eibergen en de kerkdorpen Rekken en Beltrum zijn gelegen in een mooie landelijke omgeving waar de Berkel doorheen stroomt. Door het coulisselandschap een zeer populaire omgeving voor fietsers en wandelaars. De Mallumse watermolen en de Piepermolen zijn absoluut een bezoekje waard. Ook is het mogelijk om vanaf Eibergen op de Berkelzomp te stappen, een unieke vaar-ervaring over de Berkel. Ook zijn in Eibergen diverse musea en biedt het centrum gezellige terrasjes en uitmuntende restaurants.

Neede

In Neede vind je het hoogste punt van Berkelland, de Needse berg, en iets verderop in het Achterveld bevinden zich de laatste restjes nat heidegebied van Nederland. In het centrum vindt ieder jaar in augustus de nationaal bekende Jammarkt plaats, een bezoek meer dan waard!

Ruurlo

Te midden van het prachtige coulissen landschap ligt kasteel Ruurlo met op wandelafstand het grootste heggendoolhof van Europa. Daarnaast gelegen is een kabouterpad voor de allerkleinsten en het pas geopende klimbos. Breng ook een bezoek aan de Cactus Oase met o.a. 2500 verschillende cactussen.