Ontdek de prachtige natuur van

Berkelland

De gemeente Berkelland is ontstaan uit de voormalige gemeenten Ruurlo, Eibergen, Borculo en Neede en telt ca. 45.000 inwoners. Elk van de dorpen, kernen en buurtschappen in de gemeente hebben een eigen karakter en historie.

De natuur in en rondom Berkelland is prachtig. Het is een mooie landelijke omgeving waar rivier de Berkel en vele beken, waaronder de Slinge, doorheen stromen. Langs de Berkel staan nog op twee plaatsen watermolens die nog altijd in werking zijn: de watermolen in Borculo en de Mallumse molen in Eibergen. Daarnaast staan er nog vier windmolens in Berkelland: in Ruurlo, Rekken, Neede en Geesteren. Voor fietsers en wandelaars is het een aantrekkelijk recreatiegebied vanwege het indrukwekkende coulisselandschap. Bossen worden afgewisseld met mooie vergezichten waar de prachtige boerderijen, landhuizen, havezathes en kastelen de blikvangers zijn. Ook voor winkelen is Berkelland zeer geliefd, voor alles kun je in de gemeente terecht. Bovendien is parkeren in heel Berkelland gratis! De sfeer in de verschillende centra is gezellig en er worden in de zomermaanden regelmatig evenementen georganiseerd. Op de terrasjes is het goed toeven en er is een gevarieerd aanbod aan restaurants. Daarnaast zijn er vele overnachtingsmogelijkheden zoals campings, hotels en vakantiewoningen.

Borculo

Dit pittoreske stadje aan de Berkel kent een wilde geschiedenis die zichtbaar haar sporen heeft nagelaten. Zo vind je er de nog werkende watermolen, de schutsluis en vele straatnamen en standbeelden die verwijzen naar de voormalige 'Heerlijkheid Borculo' en de eeuwenlange Berkelvaart. In Borculo kun je heerlijk 'funshoppen' in sfeervolle straatjes, breng je een bezoek aan het Brandweermuseum of het Kristalmuseum of strijk je neer op een van de terrassen. Ook kun je er terecht bij een goed restaurant waar je uitstekend kunt dineren! Borculo op interactieve wijze leren kennen? Download dan Fotoroute Borculo en kom zo tijdens een 2 kilometer lange wandeling langs diverse fotogenieke plekken. 

 

Eibergen

Eibergen en de kerkdorpen Rekken en Beltrum zijn gelegen in een mooie landelijke omgeving waar de Berkel doorheen stroomt. Door het coulisselandschap een zeer populaire omgeving voor fietsers en wandelaars. De Mallumse Molen met de naastgelegen Kruidenhof in Marke Mallum, en de Piepermolen zijn absoluut een bezoekje waard. Ook is het mogelijk om vanaf Eibergen op de Berkelzomp te stappen en via de sluis richting Rekken te varen. In het centrum van Eibergen vind je historisch museum De Scheper en gezellige terrasjes en uitmuntende restaurants.

Neede

In Neede vind je het hoogste punt van Berkelland: de Needse Berg. De hoogteverschillen, ontstaan door zand- en kleiafgravingen, maken het een biodivers gebied en een prachtig decor voor (kinder)routes. Op de 'berg' vind je ook een uitkijktoren, vanwaar je zelfs zicht hebt op Duitsland!

Iets verderop in het Achterveld bevinden zich de laatste restjes nat heidegebied van Nederland waar ook de boomkikker voorkomt. Een prachtig gebied om doorheen te wandelen! Vanaf TOP De Olde Mölle vertrekken diverse wandel- en fietsroutes.

In het centrum van Neede vindt ieder jaar in augustus de Jammarkt plaats, waar volop zoetigheden te verkrijgen zijn!

Ruurlo

Te midden van het prachtige coulisselandschap ligt Kasteel Ruurlo, waar Museum MORE gevestigd is. Je vind er onder meer een ruime collectie van de werken van Carel Willink: een van Nederlands bekendste realistische kunstschilders. In de naastgelegen Engelse landschapstuin is het prachtig wandelen! 

In Boswachterij Ruurlo ligt TOP De Heikamp, vanwaar diverse wandel- en fietsroutes, waaronder het kabouterpad voor de allerkleinsten, starten. Ook vind je er Klimbos Achterhoek. In buurtschap 'de Bruil' ligt het bijzondere Belevingspark Cactus Oase met o.a. 2500 verschillende cactussen.