Dwaal door bossen, beleef historie en proef het buitenleven in

Berkelland

Ontdek de charme van de Achterhoek in Berkelland

Bossen, water, boerderijen en landgoederen. Ruimte, historie, cultuur, plezier, rust of juist avontuur: in het hart van de Achterhoek kun je alle kanten op. Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede en de kleinere dorpjes Beltrum, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Rekken en Rietmolen hebben je namelijk van alles te bieden. 

 • Ontdek karakteristieke (boeren)dorpjes als GeesterenGelselaar en Rekken, landgoederen en het buitenleven
 • Geniet van een afwisselend coulisselandschap met oude bossen en uitgestrekte velden
 • Luister naar de stilte en kom tot jezelf
 • Laat je verrassen door de schoonheid en de diversiteit van de natuur, de hoogte van de Needse Berg, het Achterveld en Noordijkerveld
 • Zoek grenzen op 
 • Prikkel je zintuigen met lokale en regionale smaken
 • Luister naar oude verhalen op de Berkelzomp van Borculo of Eibergen
 • Verdwaal in het grootste heggendoolhof van Europa
 • Fiets of wandel afwisselende routes langs de mooiste plekjes van Berkelland 
 • Beleef de Berkel per sup, kano of geniet vanaf het terras

Berkelland is misschien wel het meest bekend vanwege Kasteel Ruurlo-Museum MORE. In het gemeentehuis van de vroegere gemeente Ruurlo is een prachtige collectie van realistisch kunstschilder Carel Willink te bewonderen. Rond het kasteel ligt een Engelse landschapstuin, die je al wandelend steeds weer een ander perspectief biedt op het imposante middeleeuwse kasteel. Ook het grootste heggendoolhof van Europa in Ruurlo was ooit verbonden aan dit Kasteel, als dwaaltuin en vermaak voor de freule. 

Wil je culinair genieten in de Achterhoek? Berkelland kent een aantal goede en sfeervolle restaurants, waarvan er een zelfs door Michelin beloond is met een Bib Gourmand!

Eibergen en Borculo vanaf het water

Vroeger was de Berkel een belangrijke handelsroute voor platboten (berkelzompen) tussen Nederland en Duitsland. Tegenwoordig kun je zelf dit riviertje op met de berkelzomp van de Berkelschippers. Zij kennen elke bocht en elk plekje en vertellen je er graag onderweg meer over. In Eibergen vaar je richting de historische watermolen Mallemse Molen. Met wat geluk zie je de ijsvogel over het water scheren! In Borculo geniet je van het weidse buitengebied, de rust en de ruimte. Opstappen doe je in Eibergen of Borculo. De Berkel op een andere manier verkennen? Huur een kano of sup in Rekken of Borculo of een raft of sup in Borculo.

Berkelland heeft twee historische watermolens. In het karakteristieke buurtschap Mallem ligt de watermolen van Eibergen. Op zaterdag draait deze molen en kun je deze bezichtigen. De andere watermolen ligt in historisch hart van Borculo en heeft twee prachtige terrassen aan het water. 

Wandelen en fietsen door karakteristiek landschap

In Berkelland beleef je al wandelend of fietsend het karakteristieke en historische coulisselandschap met oude landwegen, doorkruist door verschillende beken en rivier de Berkel. De prachtige landgoederen en bossen rond Ruurlo en de boerderijen met de rood-groene luiken herinneren aan tijden van lang geleden.
In Neede ligt het Achterveld, een van de laatste natte heide gebieden in Nederland. De afgravingen van de Needse Berg zorgen voor een mooie variatie en hoogteverschillen in het landschap. Tijdens het Rondje Neede kom je hier op de fiets langs, maar ook op allerlei andere mooie lokale plekjes, zoals bijvoorbeeld het statige en charmante Havezathe De Kamp, een vroegere hoeve van het ridderschap van de Heerlijkheid Borculo.  

Berkelland kent maar liefst 3 klompenpaden. Deze afwisselende routes in Gelselaar, Ruurlo en Rekken in de Achterhoek brengen je over boerenerven en langs verrassend buitengebied.

 • Klompenpad ‘Boereneschpad’ neemt je mee over onverharde paden door het essenlandschap van Gelselaar, Geesteren en Noordijk. Al wandelend waan je je in een heus openluchtmuseum!
 • Het Klompenpad Rekken leid je via weilanden, beekdal en hoogveen onder andere naar een voetveer waar je jezelf naar de overkant van het water trekt om je route te vervolgen
 • Klompenpad Bruilschepad in Ruurlo is een mooie wandeling door het buitengebied en het nalatenschap van adellijke familie Van Heeckeren

Ook de langeafstandswandelingen Noaberpad en Trekvogelpad lopen deels door Berkelland. Een andere mooie wandeling is het Liefdespad, een wandeling die je onderweg verrast met kunstzinnige loveseats. 

In Borculo staat de stadsgids voor je klaar om je mee te nemen naar het rijke verleden van dit stadje. Zo stond in Borculo ooit 1 van de grootste kastelen van het toenmalige Nederland. En wist je dat Koning Willem-Alexander ook de titel Heer van Borculo draagt? Natuurlijk is het mogelijk om op eigen gelegenheid een themawandeing maken. Zo voert de Fotoroute Borculo je langs fotogenieke plekjes in het Berkelstadje. En vergeet tenslotte ook niet het rondje Kerkepaden bij Beltrum, verborgen pareltjes van paden die in ere zijn hersteld en die je dwars door weilanden en langs bosranden leiden.  

Vanaf de Toeristische OverstapPunten start je eenvoudig je wandel- of fietstocht. Ook worden er jaarrond door de diverse VVV’s en Toeristische Informatiepunten mooie themawandelingen georganiseerd. Voor leuke kinderroutes kijk je hier.

Actief in de buitenlucht

Op zoek naar een sportieve uitdaging? Klimmen en afdalen in een prachtig sparrenbos doe je in Klimbos Ruurlo. Je bedwingt er diverse parcours met uiteenlopende niveaus, terwijl je geniet van adembenemende doorkijkjes door de bomen!

Mountainbikers halen hun hart op met het Achterhoekse MTB netwerk waar aan gewerkt wordt. Met MTB Route Borculo beschikt Berkelland nu al over een route van zeventien kilometer lang. Deze is te combineren met de naastgelegen en zeer uitdagende MTB Route Lochem. Ook is MTB Route Borculo een mooie route voor gravelbikers of personen die kennis willen maken met de mountainbikesport. Ten zuiden van de route is ook in Ruurlo een afwisselende MTB route. 

De survival run is in Berkelland erg populair! Wist je dat Beltrum de bakermat is van de Survivalrun in Nederland? Ieder jaar, op de eerste of tweede zondag van januari, trotseren deelnemers uit het hele land de tientallen hindernissen van Survival Run Beltrum. Een mooie, sportieve uitdaging voor in het nieuwe jaar! Ook in Neede vindt er elk najaar een survival run plaats.

Musea in Berkelland

In Berkelland vind je meerdere musea met uiteenlopende thema’s. In Museum MORE-Kasteel Ruurlo vind je de prachtige werken van Carel Willink! In Borculo ontdek je de fascinerende wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen in het Kristalmuseum. Verderop in Borculo vind je het Brandweer- en Stormrampmuseum waar je een goede indruk krijgt van brandweerwagens door de jaren heen! Museum De Scheper in Eibergen en Museum De Lebbenbrugge in Borculo nemen je mee naar het rijke verleden van de streek.

Informatievoorziening en gastheerschap

Wanneer je op pad gaat in Berkelland kun je lokaal terecht voor wandel- en fietsroutes en overige toeristische informatie op onderstaande adressen. Bezoek daarvoor een VVV of Toeristisch Informatie Punt:
-   VVV Ruurlo
-   VVV/TIP Borculo
-   VVV Neede
-   TIP InEibergen
IVN, Gemeente Berkelland en Achterhoek Toerisme hebben samen 19 Gastheren van het Landschap – Berkelland opgeleid. Zij staan je tijdens je verblijf of fietstocht door de gemeente graag te woord. Een fietsroute langs 13 deelnemende gastheren vind je hier.