Ontdek de prachtige natuur van

Berkelland

Weidse vergezichten in Berkelland

Wil je de Achterhoek al wandelend of fietsend in een notendop verkennen? De Berkellandse kernen Ruurlo, Neede, Borculo en Eibergen bieden samen een gevarieerd pallet vol bezienswaardigheden.

Niet voor niets kreeg gemeente Berkelland een naam met de Berkel erin vermeld: in meerdere plaatsen in de gemeente kun je deze rivier van dichtbij beleven! 

Meest bekend in Berkelland is misschien wel Kasteel Ruurlo-Museum MORE. In het gemeentehuis van de vroegere gemeente Ruurlo is nu een prachtige collectie van realistisch kunstschilder Carel Willink te bewonderen. Rondom het kasteel ligt een Engelse landschapstuin, die je al wandelend steeds weer een ander perspectief biedt op het imposante middeleeuwse kasteel. 

Wil je culinair genieten in de Achterhoek? Berkelland kent een aantal goede en sfeervolle restaurants, waarvan er twee zelfs door Michelin beloond zijn met een Bib Gourmand!

Eibergen en Borculo vanaf het water

Eén van de manieren om de Berkel van dichtbij te beleven is het maken van een rondvaart met de Berkelschippers. Opstappen doe je in Eibergen of Borculo. Je geniet dan vanuit de Berkelzomp van de kalme en natuurrijke oevers. Met wat geluk zie je de ijsvogel over het water scheren! De Berkel op geheel eigen wijze verkennen? Huur dan een kano in Rekken of Borculo of een raft of ‘sup’ in Borculo.

Wandelen en fietsen door een karakteristiek landschap

Berkelland kent een karakteristiek en historisch coulisselandschap met oude landwegen, doorkruist door verschillende beken en rivier de Berkel. Langs de rivier vind je nog twee middeleeuwse watermolens en elders in het landschap staan nog altijd werkende korenmolens. Ook de prachtige landgoederen rond Ruurlo herinneren aan de tijd van vroeger. In Neede vind je in het Achterveld een van de laatste natte heide restanten van Nederland en ook de afgravingen in de Needse Berg zorgen voor een mooie variatie in het landschap. 

Klompenpad ‘Boereneschpad’ neemt je mee over onverharde paden door het essenlandschap van Gelselaar, Geesteren en Noordijk. Al wandelend door de kernen waan je je in een heus openluchtmuseum! Ook lopen de langeafstandswandelingen Noaberpad en Trekvogelpad deels door de gemeente. In Borculo staat de stadsgids voor je klaar om je mee te nemen naar het rijke verleden van dit stadje. Op eigen gelegenheid een themawandeing maken? Fotoroute Borculo voert je langs fotogenieke plekjes in het Berkelstadje.

Vanaf de Toeristische OverstapPunten start je eenvoudig je wandel- of fietstocht. Ook worden er jaarrond door de diverse VVV’s en Toeristische Informatiepunten leuke themawandelingen georganiseerd. Voor leuke kinderroutes kijk je hier.

Actief in de buitenlucht

Op zoek naar een sportieve uitdaging? Klimmen en afdalen in een prachtig sparrenbos doe je in Klimbos Ruurlo. Je bedwingt er diverse parcours met uiteenlopende niveaus, terwijl je geniet van adembenemende doorkijkjes door de bomen!

Mountainbikers halen hun hart op met het Achterhoekse MTB netwerk waar aan gewerkt wordt. Met MTB Route Borculo beschikt Berkelland nu al over een route van zeventien kilometer lang. Deze is te combineren met de naastgelegen en zeer uitdagende MTB Route Lochem. Ook is MTB Route Borculo een mooie route voor gravelbikers of personen die kennis willen maken met de mountainbikesport. Ten zuiden van de route wordt in het najaar van 2020 MTB route Ruurlo aangelegd. 

De survival run is in Berkelland erg populair! Wist je dat Beltrum de bakermat is van de Survivalrun in Nederland? Ieder jaar, op de eerste of tweede zondag van januari, trotseren deelnemers uit het hele land de tientallen hindernissen van Survival Run Beltrum. Een mooie, sportieve uitdaging voor in het nieuwe jaar! Ook in Eibergen en Neede vindt er een jaarlijkse survival run plaats.

Musea in Berkelland

In Berkelland vind je meerdere musea met uiteenlopende thema’s. In Museum MORE-Kasteel Ruurlo vind je de prachtige werken van Carel Willink! In Borculo ontdek je de fascinerende wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen in het Kristalmuseum. Verderop in Borculo vind je het Brandweer- en Stormrampmuseum waar je een goede indruk krijgt van brandweerwagens door de jaren heen! Museum De Scheper in Eibergen en Museum De Lebbenbrugge in Borculo nemen je mee naar het rijke verleden van de streek.

Informatievoorziening en gastheerschap

Wanneer je op pad gaat in Berkelland kun je lokaal terecht voor wandel- en fietsroutes en overige toeristische informatie op onderstaande adressen. Bezoek daarvoor een VVV of Toeristisch Informatie Punt:
-   VVV Ruurlo
-   VVV/TIP Borculo
-   VVV Neede
-   TIP InEibergen
Ook hebben IVN, Gemeente Berkelland en Achterhoek Toerisme in 2017 samen 19 Gastheren van het Landschap – Berkelland opgeleid. Zij staan je tijdens je verblijf of fietstocht door de gemeente graag te woord. Een fietsroute langs 13 deelnemende gastheren vind je hier.