TOP Berkel Palace

Hambroekweg 8, 7271 NA Borculo | Toon op kaart

Museumstadje aan de Berkel.

Borculo

De rivier de Berkel speelt van oudsher een belangrijke rol in deze stad. Stad, want Borculo kreeg in 1375 stadsrechten. Midden in het centrum ligt een watermolencomplex met vlak daarbij de schutsluis voor de (voormalige) Berkelscheepvaart. Borculo is verder bekend vanwege z'n vele musea. Er zijn er maar liefst vijf in Borculo. Eén daarvan herinnert aan de stormramp van 1925.

De Berkel

Scheepvaart over de Berkel was vroeger niet onbelangrijk. De wegen over land waren over het algemeen slecht en vervoer over water was een goed alternatief. Door de eeuwen heen werden koloniale goederen naar Duitsland vervoerd, op de terugweg werd hout, aardewerk en kalk meegenomen. Borculo is de thuishaven van de Berkelzomp, een nagebouwde schuit waar vroeger goederen mee vervoerd werden over water. De zomp wordt nu gebruikt voor toeristische tochtjes over de Berkel.

Hambroekplas

Recreatiegebied Hambroekplas heeft een oppervlakte van 14 ha en bestaat uit een waterplas, strand, speel- en ligweiden. De Hambroekplas biedt voor elk wat wils op en langs het water, zonnen, zwemmen, surfen en kanoën.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 42 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

Fietsroutes

Wandelroutes

Overige routes