Kilder

, 7035 Kilder | Toon op kaart

Kilder is een klein dorp in de gemeente Montferland. Door de centrale ligging aan de snelweg en Doetinchem is het eenvoudig te bereiken. Het Bergherbos met o.a. de Hettenheuvel en het uitzichtpunt op de Kale Jacob liggen op een steenworp afstand. Het dorp kent een aantal bijzondere monumenten waaronder de Johannes de Doperkerk en de Rembrandtmolen.

Overnachten doe je in één van de hotels, vakantieparken of bed & breakfast- accommodaties in de buurt, waaronder Landal Stroombroek, Markant Outdoorcentrum, Havezathe Carpe Diem of Restaurant Hotel Karels

Wandelen in en rondom Kilder

Vanaf de parkeerplaats Hettenheuvel aan de Hooglandseweg in Kilder starten vele wandelroutes door het Bergherbos. Kies uit een ontspannen rondwandeling of heuvelachtige route vol ‘kuitenbijters’. Populaire routes zijn de Historische wandelroute Bergherbos, de Montferlandse Toppenroute, de Bansprongroute en de Loo-route. Maak kennis met de heuveltoppen rondom Kilder: 

De Beekermark

De Beekermark is 86 m hoog en bestaat uit de Grote en de Kleine Beekermark, in de volksmond ook wel de “Groete en Kleine Kloot” genoemd. Een marke is een stuk landbouwgrond of bosgebied dat een gezamenlijke eigendom was van boeren en burgers. De marken vinden hun ontstaan in de middeleeuwen.

De Hettenheuvel 

De Hettenheuvel is met 92 m de hoogste natuurlijke top in Montferland. De heuvel speelde vroeger als triangulatiepunt een belangrijke rol van de landmeetkunde. Een steen met het opschrift RD (Rijksdriehoekmeting) ligt nog altijd op de top.

De Kale Jacob

De Kale Jacob biedt met een hoogte van 80 m een schitterend uitzichtpunt. Daar heeft deze heuvel haar naam dan ook aan te danken. Een flank van deze heuvel is namelijk ‘kaal’. Hierdoor biedt het vrij zicht op de Veluwezoom en Posbank. Aan het wandelpad naar of van de top aan de NO-kant van de heuvel bevinden zich enkele Kochbunkers uit WOII waarvan er één toegankelijk is gemaakt. 

De Keurvorstenheuvel

De Keurvorstenheuvel met een hoogte van 71 m is vermoedelijk eigendom geweest van een van de Duitse Keurvorsten die onder meer in Kleef zitting hadden. Het hertogdom Kleef was eeuwenlang een belangrijke politieke macht in deze regio en bezat tot 1816 o.a. de enclave Wehl.