Breng een

Ode aan het landschap

De Achterhoek brengt een ode aan het landschap.

Gevormd door de ijstijden en mede beïnvloed door de mens maakt dat het Achterhoekse landschap een landschap is waar de meeste Nederlandse landschapstypes in het klein te vinden zijn. Het is een coulisselandschap, waarbij je na elke bocht wordt verrast met een nieuw decor. Meanderende beken en rivieren, grote veenmoerrassen, een afwisselend heuvellandschap, een grote diversiteit aan bosgebieden en uiteenlopende natuurgebieden geven de streek een uniek karakter. 

Het samenspel tussen mens en natuur zie je terug in het landschap en het vertelt de verhalen over het leven van toen en nu. De meest prachtige landgoederen van onder andere de adellijke families, gegoede boeren en de welgestelde burgerij van de Hanzesteden zijn nu een belangrijk deel van de Achterhoekse natuurgebieden. Dankzij de adellijke families en hun landgoederen zijn er prachtige parkbossen te vinden, afgewisseld met hooilanden, akkers, boomgaarden en beken. Op veel plaatsen in Nederland is het landschap uitgekleed door landbouwvernieuwingen en ruilverkavelingen, maar op de landgoederen in de Achterhoek kregen die geen voet aan de grond. Daarom zijn ze vandaag de dag nog steeds rijk aan natuur.

Het komende jaar brengen we vol trots het Achterhoekse landschap extra onder de aandacht binnen Ode aan het Landschap. We lichten hieronder een aantal thema’s uit en maken de komende periode meer activiteiten bekend.

Meld hier je project aan

Ode aan het landschap - Genieten vanuit de caravan

Als onderdeel  van de ‘Ode aan het landschap’ campagne is het NBTC een bijzondere samenwerking aangegaan met Kip Caravans en ontwerper Karel Bodegom. Zij produceerden samen de Kip Panorama Shelter, die met zijn bescheiden zes vierkante meter speciaal ontwikkeld is om de natuurbeleving te versterken. Dankzij de grote panoramaramen geniet je in de caravan van ongekende vergezichten. De Panorama Shelter toert tijdens het Ode-jaar langs verschillende Nederlandse natuurlocaties om deze te promoten. Van 16 tot en met 29 augustus 2021 stond de caravan op Camping Poelhuis in Winterswijk. Verschillende perscontacten en bloggers hebben erin geslapen. Tijdens hun trip bezochten zij diverse projecten uit Ode aan het landschap, zoals de SiloArt Tour en de kerkenpaden. Klik hier voor de ervaringen in de Achterhoek!

Lees hier alle ervaringen